8. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2024.

06.05.2024.

U prekrasnom zdanju restorana Terbotz, 3. svibnja započelo je 8. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2024. Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, Štrigova te Međimurske županije. Po osmi put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza deset vrsnih poznavatelja vina ocjenjivali su pristigle uzorke.

Na ocjenjivanje vina pristiglo je dvjestotinjak uzoraka iz tri države. I ove godine uzorci su pristigli iz više od 50 vinarija, a najviše veseli činjenica da svake godine dolazi sve više novih proizvođača što dokazuje kvalitetu i ozbiljnost ovog ocjenjivanja vina.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik naglasio je kako sretan što se po osmi put održava Međunarodno ocjenjivanje vina.

„Možemo reći da je Međunarodno ocjenjivanje vina jedna prekrasna tradicija koja ovdje postoji. Ovo ocjenjivanje vina doživljavam na poseban način i s velikim poštovanjem s obzirom na to da se radi vrlo važnom i odgovornom poslu. Ono što me iznimno veseli je to da i ove godine imamo velik broj pristiglih uzoraka, ali i činjenica da imamo ponovno velik broj novih proizvođača. Želim vam uspješan rad i da pronađete ono najbolje.“ – rekao je Stanislav Rebernik.

Ove godine najbolje od najboljeg birala je sljedeća ocjenjivačka komisija:

izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., David Štampar, mag. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr., Ivna Linke, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Andreja Jerebic Erjavec, univ. dipl. inž., Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr., Mladen Forko, dipl. ing. agr.

Svaki proizvođač dobio je uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina.

Dodjela diploma i odličja šampionskim vinima bit će upriličena 17. svibnja 2024. godine (petak) na otvorenju manifestacije Urbanovo u Domu kulture u Štrigovi.

Rezultati:

Šampion ocjenjivanja (najbolje ocijenjeno vino) je:
Rizling rajnski, izborna berba iz 2019. godine iz Vinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore s osvojena 93 boda.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:
Estate Selection” Sauvignon blanc sparkling wine iz vinarije Puklavec Family Wines d.o.o. iz Ormoža (Slovenija) s osvojenih 91 bod.

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih mirnih vina je:
Chardonnay barrique iz 2022. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 89 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji mirnih vina „Pušipel“ je:
Pušipel classic iz 2023. godine vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 88 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji crnih mirnih vina je:
Pinot crni iz 2019. godine iz vinarije Preiner vina iz Svetog Urbana s osvojenih 88 bodova.

„Nagradu Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon dobiva:
Sauvignon iz 2023. godine vinarije Žnidarić iz Marije Gorice s osvojenih 88 bodova.

Svi rezultati na poveznici Urbanovo 2024.

 

Skip to content