Međunarodno ocjenjivanje vina

Početkom svibnja u Štrigovi održat će se 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022. Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Po šesti put pod predsjedavanjem dr.sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 6 šampiona. Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe), dok grupu B čine vina svih ostalih sorata (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe), šampion kvalitete podijelit će se i u kategoriji pjenušavih te crvenih vina.

 

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobit će sljedeća odličja: velika zlatna diploma (za vina koja postignu od 90-100 bodova), zlatna diploma (za vina koja postignu od 85 – 89,99 bodova), srebrna diploma (za vina koja postignu od 80 – 84,99 bodova), brončana diploma (za vina koja postignu od 75 – 79,99 bodova) te priznanje za sudjelovanje (za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova).

 

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina održat će se i 1. nacionalno ocjenjivanje vina sorte Sauvignon. Najbolje ocjenjenom Sauvignonu organizatori dodjeljuju posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.

Zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždinu i njezinom vlasniku g. Željku Horvatu svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom.

 

Uzorci će se prikupljati u utorak 19. travnja 2022. godine od 18:00 do 20:00 sati te u srijedu 20. travnja od 11:00 do 13:00 sati u kuriji Terbotz u Železnoj Gori.

Za sva pitanja organizator stoji na raspolaganju:

099/505-1636 ili e-mail ocjenjivanje.strigova@gmail.com

Prilozi:

Poziv

Prijavnica

Pravilnik