Edukacija o zlatnoj žutici vinove loze

Savjetodavna služba podružnica Međimurske županije tijekom jeseni-zime 2017./18. u suradnji s udrugama vinogradara i jedinicama lokalne samouprave u Međimurskom vinogorju nastavlja organizirati i provoditi stručna predavanja o mjerama za sprječavanje širenje i iskorjenjivanje zlatne žutice vinove loze (Grapevine Flavescence dorée MLO)!

Sukladno proglašenju demarkiranih područja (NN 51/2017) na području Međimurske županije zlatna žutica vinove loze se krajem svibnja 2017. smatrala ograničeno prisutna pri pojedinačnom trsju u pojedinim vinogradima na području katastarskih općina Sveti Urban, Dragoslavec i Železna Gora (ove katastarske općine uključuju 439 vinogradara sa površinom 400,3 ha)!

VAŽNO: Krajem ljeta i početkom jeseni 2017. zlatna žutica se proširila, te je u proteklom razdoblju započelo ili su već obavljena prva krčenja jače zaraženih vinograda (zaraza >20 %) (kod šest vinogradara na ukupnoj površini do 3 ha)!

Ovim putem Vas pozivamo na predavanje koje će se održati 07. prosinca 2017. u 18.00 sati u prostoriji iznad pošte u Štrigovi. Na toj edukaciji doznat ćete poduzeti sve preventivne mjere kako bi u Međimurskom vinogorju spriječili veće ekonomske štete (propadanje i krčenje zaraženih nasada)!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr., rukovoditelj podružnice

 

Stanislav Rebernik, općinski načelnik